Flits, een nieuwe methode voor voortgezet lezen.

Dit is een gloednieuwe methode van Noordhoff, de opvolger van Timboektoe. Overige methodes laten nog even op zich wachten, maar Flits is wel al op de markt. Ik vind het een veelbelovend pakket. Noordhoff doet er van alles aan hun mooie methode in de markt te zetten. Bijv. doordat jullie een jaar lang Flits uit mogen proberen zonder ergens aan vast te zitten. En door een gratis presentatie van de methode.

Ik heb een stukje van de meivakantie besteed om Flits te bestuderen. De methode is compleet, convergent, vernieuwend, prikkelend, legt koppelingen naar begrijpend lezen, zorgt eens per week voor lekker lezen, literatuuronderwijs in side en specifieke aandacht voor de betere lezer. En….werkbaar in combinatiegroepen: daar heeft men echt z’n best voor gedaan. Twee van de vier lessen per week zijn zelfs in beide combigroepen tegelijk te geven. Super!


De methode is slank en realistisch met een model van vier keer 30 minuten per week. Er zijn aparte lessen voor technisch lezen, vloeiend lezen, leesbevordering en Samen lezen- lessen. Zo wordt er veel tijd besteed aan het maken van leeskilometers. De methode is gemakkelijk te organiseren omdat de lessen bij elkaar staan in een leeswerkboek.

In Flits lezen de kinderen vanuit nieuwsgierig makende vragen, (bijv. ‘Helpt azijn tegen jeuk)’ die geïntroduceerd worden in Flitsfilmpjes. In de teksten van elk thema komen de kinderen de antwoorden al lezende tegen. Hopelijk geeft dat een extra motivatie om gericht te lezen.

Verder….het is de eerste methode die volgend jaar ook digitaal te verwerken is. Dat wil zeggen dat je kunt kiezen om compleet digitaal, met de boeken, of met een mix van beiden te werken.
Voor de Timboektoe- gebruikers is er een omruilregeling, afhankelijk van het aantal jaren dat de methode gebruikt wordt. Voor scholen die niet meer tevreden zijn met hun huidige methode of een methode ontbreekt nog, mogen een jaar lang met Flits aan de slag.

Mocht een school na een jaar niet tevreden zijn over Flits, dan kunnen de gebruiksmaterialen (leesboeken, handleidingen en Flitsboekjes) weer bij Noordhoff ingeleverd worden. De school ontvangt dan 100% van de aanschafwaarde terug. Vraag informatie bij Wiebren of kijk op de site www.flits-lezen.nl
Graag kom ik bij jullie een (gratis) presentatie geven over Flits: voor jullie school of eventueel een aantal scholen. Stuur een e-mail en we leggen een datum vast: wdejong@onderwijsmetlev.nl